![Båt framför vindkraftverk.](/globalassets/0/.se/projekt/delta/rescue_vessel-cropped-1.jpg?width=2400&height=1350&quality=80)
Projekt Delta North
Delta North är belägen 100 kilometer öster om Stockholm och beräknas kunna täcka drygt 40 procent av Stockholms läns årliga elförbrukning.
Baltic Offshore Delta North är en planerad havsbaserad vindkraftsanläggning som omfattar uppemot 105 bottenfasta vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 330 meter. Tillsammans beräknas de producera omkring 8 TWh per år vilket motsvarar drygt 40 procent av Stockholms läns elkonsumtion 2023. Den totala installerade effekten är omkring 2 100 MW, men beräkningarna är lågt räknade och såväl installerad effekt som årsproduktion kan bli större.
Parken planeras på ett område 55 kilometer öster om Sandhamn, 90 kilometer nordost om Gotska Sandön och 32 kilometer ost-sydost om Svenska Högarna. Storleksmässigt beräknas området till 377 kvadratkilometer. Platsen ligger långt ut i Östersjön och är noga vald med tanke på närliggande elbehov och de förhållandevis få intressekonflikterna i relation till naturvärden, säkerhetsintressen och näringsliv. Vindparken kommer inte synas från fastlandet och innerskärgården, och endast synas något mer från ytterskärgårdens yttersta öar.
Delta North ligger i ett område som pekas ut som lämpligt för energiutvinning i det reviderade förslaget på uppdaterade havsplaner som presenterades tidigare i år på uppdrag av regeringen. Området är det enda i Östersjön norr om Gotland där det är möjligt med bottenfasta installationer i stor skala, en mogen teknik som går att bygga med dagens metoder till förhållandevis konkurrenskraftigt pris och på kort tid.
I oktober 2024 lämnades tillståndsansökan in till regeringen. Ansökan omfattar internkabelnät samt havsbaserade transformatorstationer, meteorologiska mätmaster och eventuella plattformar för annan relevant verksamhet.
Statkraft undersöker också möjligheterna med att komplettera vindkraftsparken med vätgas- eller e-bränsleteknologier. På så sätt kan Delta North bidra till nätets stabilitet och ett robust elsystem men också möta industrins och transportsektorns framtida behov.
På den här sidan kan du ta del av relevanta dokument samt få svar på de vanligaste frågorna om projektet.
Det har varit viktigt i utvecklingen av projektet att anläggningen inte ska störa upplevelsen av skärgården. Anläggningen kommer inte att synas från fastlandet och innerskärgården där de allra flesta bor. Den har liten synlighet från vissa platser i mellanskärgården, och syns något mer från ytterskärgårdens yttersta öar, såsom Svenska Högarna.
Sandhamn ligger bortom den så kallade fjärrzonen, 55 km från anläggningen, där enbart delar av vindkraftverken kan skönjas under goda väderförhållanden. I området där anläggningen planeras förekommer inte heller fritidsbåtar eller fritidsfiske.
Se visualiseringsbilderna på länken nedan.
Delta North skulle betyda lägre elpriser, högre konkurrenskraft, bättre förutsättningar att genomföra den gröna omställningen, och en ökad robusthet genom att man inte behöver importera en så stor andel av sin elkonsumtion. Det är under vintern det behövs mest el i Stockholm och det är också vintermånaderna som vindkraften levererar som mest.
Idag produceras endast en tiondel av den el som konsumeras i Stockholm i Stockholmsregionen. Fullt utbyggd kommer Delta North att producera förnyelsebar el motsvarande ca 40 procent av Stockholms läns årliga elanvändning. Regionalt elförsörjningsforum Stockholms län konstaterade i en rapport förra året att regionen behöver öka sin lokala produktion av el.
Alla stora infrastrukturprojekt har miljökonsekvenser men stora delar av den här parken ligger på syrefri botten och därför blir miljökonsekvenserna mindre. Påverkan på fisk, marina däggdjur, bottenflora och -fauna, fladdermöss och fåglar har undersökts och bedömts vara liten till försumbar för projektet.